Anke Veld:Over

Uit Anke Veld
Ga naar: navigatie, zoeken
dv door Arnout Camerlinckx

Anke Veld is een netroman in vermoedelijk 1996 geïnitieerd (begonnen) door de Vlaamse auteur, graficus en prutser met triplex Dirk Vekemans (°Lier, 1962). De exacte ontstaandatum kan niet worden bepaald omdat de auteur in die tijd nog geen toegang had tot wat nu het Internet is. Vekemans is ook oprichter van de Neue Kathedrale des erotischen Elends (Kessel-Lo, 27-09-2004), een update of upgrade van de Kathedrale des erotischen Elends van Kurt Schwitters.

De netroman gebeurt via diverse URL's (waaronder [1]) in 8 Vlakken. Een Vlak is een narratologische consistentie (coherentie) gecentreerd rond één van de 8 hoofdpersonages. Een hoofdpersonage kan je zien als de projectieruimte in het Veld waarin de auteur en alle mede-auteurs zichzelf als avatar kunnen profileren. Het zijn Sondheimeske filters voor de constitutie van een verhaalentiteit in het Veld. Een hoofdpersonage is een Poort voor de Schriftuur.

Net zoals de NKdeE een proces van autopoësis is (het zoeken naar de Kathedraal maakt de Kathedraal), wordt het Veld geconstitueerd door de vraag 'Wie is Anke Veld?'. Anke Veld is dan ook een constituerend onderdeel van de Kathedraal en zelf een instantie van de klasse Kathedraal, een klasse die recursief gedefinieerd is met dat ene sprankeltje hoop in het Centrum van het Gekende Universum: de zgn. Vonk van Vekemans:

 Een Kathedraal is een meervoudig gebeuren waarvan minstens één gebeuren een Kathedraal is.